Portarul care s-a luptat cu sistemul pentru că a fost mic de înălțime a ajuns erou în Baia Mare! Ionica Munteanu, transferul ideal făcut de HCM pentru a face echipă cu Paula Ungureanu în Liga Campionilor

Redactor:
Marius Hutu
Portarul care s-a luptat cu sistemul pentru că a fost mic de înălțime a ajuns erou în Baia Mare! Ionica Munteanu, transferul ideal făcut de HCM pentru a face echipă cu Paula Ungureanu în Liga Campionilor
  • Publicat:
  • Actualizat:

HCM Baia Mare s-a calificat pentru al treilea an consecutiv în grupele Ligii Campionilor, după ce a câștigat într-o manieră categorică turneul preliminar pe care l-a organizat pe teren propriu. În finala de duminică, echipa lui Aurelian Roșca a învins formația daneză Esbjerg cu 32-21.

Când HCM Baia Mare a decis, în vară, să se despartă de câteva jucătoare și să aducă, în schimb, altele din Liga Națională, au fost destui sceptici care nu ofereau prea multe șanse echipei să mențină ștacheta ridicată la nivelul sezonului trecut. Prin calificarea de duminică, formația maramureșeană a demonstrat însă că poate avea un cuvânt de spus atât pe plan intern, dar și în Europa și în noua alcătuire.

Deși a trecut mai puțin de o lună de când a început oficial sezonul, se poate spune că HCM Baia Mare a ghicit transferurile în vară, din moment ce primul obiectiv, unul de altfel foarte important, a fost deja atins. Față de sezonul trecut, când HCM a efectuat cele mai importante investiții în jucătoare de semicerc, de această dată oficialii au căutat să întărească linia de 9 metri, cea care, de obicei, face diferența într-un joc. Astfel, numărul soluțiilor la linia de 9 metri s-a mărit substanțial, antrenorul Aurelian Roșca având câte 3 variante viabile pentru fiecare poziție! Practic, acum la HCM are și cine să arunce la poartă din „pozițional”. 

Baia Mare a găsit soluții bune, chiar și de rezervă, și pentru celelalte poziții din echipă, inclusiv la nivelul porții, unde în sezonul trecut a activat o campioană mondială, Barbara Arenhart. În această vară, vicecampioana României a decis să o aducă pe Ionica Munteanu, un portar de 36 de ani care își trăiește însă în prezent „tinerețile” în handbal. Portarul din București a prins naționala după o pauză de 11 ani (!), iar în weekend a fost decisivă la calificarea echipei din Baia Mare în grupele Ligii Campionilor. Cu Paula Ungureanu pe banca de rezervă după accidentarea serioasă pe care a suferit-o în luna iunie la echipa națională, Ionica Munteanu a avut misiunea să închidă poarta și a făcut-o în 33 de ocazii cu BNTU Minsk, respectiv Esbjerg! A fost practic una din eroinele echipei HCM la calificarea în grupele Ligii Campionilor, iar cu această ocazie a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, că se poate conta pe serviciile ei în momentele dificile.

ProSport a prezentat povestea handbalistei în 2014, imediat după ce ea a fost convocată în lotul pentru Campionatul European din Ungaria și Croația. La câteva luni distanță, am decis să o reluăm, story-ul este la fel de actual. Atunci am prezentat-o pe Ionica Munteanu înaintea unei competiții importante, acum după un rezultat în care ea a avut o contribuție însemnată.

Totul a început de la CSȘ 6 București

Povestea portarului de la SCM Craiova este mai mult decât interesantă, transmite în același timp o stare emoțională puternică. Ionica a fost un copil care „a crescut greu acasă și a fost nevoită să-și ia devreme soarta în mâini”, după cum ne-a relatat Ileana Morari, antrenoarea care a pregătit-o de la 12 ani, dar care a reușit să treacă peste greutăți, iar în prezent să devină un model de urmat.

„Profesoarei Ileana Morari îi datorez ce sunt acum, mi-a fost mereu alături, chiar și în momentele mai puțin plăcute. În anii copilăriei mi-a conturat un caracter puternic”, vorbește Ionica despre antrenorul care și-a pus amprenta asupra carierei și nu numai.

Munteanu și-a început activitatea la CSȘ 6 București, începutul handbalistic fiind unul clasic, în urma unei selecții în școala generală. „Eu am vrut să mă duc la atletism, dar am fost chemată la handbal. Se întâmpla în 1990. Încă de la început am fost băgată în poartă, iar de atunci n-am mai ieșit niciodată”, ne povestește tricolora.

Rămasă orfană de mamă de la 9 ani și orfană de tată de la 14 ani, jucătoarea a fost adoptată imediat de Ileana Morari. „Doar că nu am înfiat-o cu acte. Dacă nu era o mătușă, care să le fie tutore, cred că m-aș fi băgat eu. Oricum, Iony este fata mea. A început handbalul cu mine, de când am terminat facultatea, și am lucrat 7 ani împreună. Pentru că nu avea mamă, mi-am luat datoria de a o ajuta prin handbal. M-a sensibilizat de la început, era foarte muncitoare, iubea ce făcea. Iar eu, proaspăt ieșită de pe băncile facultății, am văzut că am pentru cine lucra. A apărat bine de la început”, spune Ileana Morari.

În vremea junioratului a vrut să se lase de handbal și să se apuce de … fotbal

Până la prima reușită, Ionica a avut parte de o primă dezamăgire. „Am vrut să mă las de handbal și să mă duc la fotbal. Recunosc (n.r. se amuză)! Se făcuse lotul național de junioare, iar eu n-am fost convocată. Am fost foarte dezamăgită atunci, dar doamna profesoară m-a întors„, dezvăluie Munteanu. „Nu a fost selecționată pentru că era un portar mic de înălțime. I-am spus: >„, explică Morari cum și-a convins eleva să continue în handbal. Astfel, tristețea unui copil de 14-15 s-a transformat mai târziu într-una din cele mai mari satisfacții.

Cel mai bun portar de la Campionatul European de tineret din Slovacia 1998

Înaintea Campionatului European de tineret din 1998, din Slovacia, portarul era anunțat că va fi convocat pentru turneul final. „Când s-a ivit ocazia să prindă lotul, a intrat într-un program de pregătire specială. Am făcut antrenamente cu ea, a lucrat și cu un psiholog, astfel că la națională s-a prezentat strong, foarte bine pregătită fizic și psihic. Iar ca obiectiv și-a propus  să fie între primii 3 portari. România a jucat însă foarte bine la Bratislava, a câștigat Campionatul European, iar Ionica a fost desemnată portarul turneului final. Și asta în condițiile în care a prins lotul ca al treilea portar, după ce titularul Anca Grosu s-a accidentat la ligamente”, susține antrenoarea de la CSȘ 6 București, cea care le-a descoperit și pe Nicoleta Alexandrescu sau Alexandra Carașol, ultima proaspătă campioană mondială de junioare.

Titlul european de la tineret a fost dublat apoi și de un titlu mondial, în anul imediat următor. Cariera portarului Ionica Munteanu a luat însă o altă traiectorie după prima medalie de aur: a făcut pasul către Liga Națională, la „U” Cluj. „Atunci am avut și prima revelație, iar după turneul final din Slovacia i-am spus următorul lucru: >. Prin medalia de aur câștigată, ea a intrat fără examen la Facultatea de Educație Fizică și Sport, astfel că urma să devenim colege în branșă. I-am și dat drumul apoi să plece la Cluj”, continuă povestea Ileana Morari.

După câțiva ani petrecuți la Cluj, Ionica și-a încercat norocul și în străinătate. În 2002, ea s-a transferat la Le Havre, iar după un timp a devenit cel mai bun portar din Franța, în condițiile în care Valerie Nicolas părăsise Besancon. A urmat apoi un sezon în care a evoluat la Randers și Leipzig (2004-2005), iar apoi a revenirea în țară, la Brașov, fiind atrasă de proiectul Rulmentul. De remarcat faptul că în cei trei ani petrecuți afară, Munteanu a mai câștigat un titlu mondial universitar și a prins și singurul Campionat European la senioare, cel din 2004 din Ungaria.

„Tufiș” este porecla pe care i-a dat-o Dumitru Muși la lot, când handbalista avea părul mai lung și creț. Ea își prindea părul în vârful capului, iar antrenorul se amuza, susținând că arată ca un tufiș

A trebuit să lupte contra sistemului pe motiv că e mai mică de înălțime

În ultimii ani, Ionica Munteanu a fost unul dintre cei mai constanți portari la Rulmentul Brașov, Oțelul, „U” Cluj și SCM Craiova, dar naționala a prins-o abia în decembrie 2014. Antrenoarea Ileana Morari vine cu o ipoteză-șoc: „A trebuit să lupte contra sistemului pe motiv că e mai mică de înălțime. A fost selecționată doar la tineret și atunci printr-o conjunctură. Ați văzut cum apără Silvia Navarro la 1.65 metri? Portarul din ziua de azi este mult mai acrobatic, s-a mai schimbat. Ionica are o viteză foarte bună la mingi, are deja experiență și le prinde și din plasament bun. Este un autodidact”.

Ionica Munteanu a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport la Cluj și deține un Master în „Managementul activităților sportive”. Totodată, a obținut de curând carnetul de antrenor categoria a 2-a. A avut o lucrare despre eficiența portarilor din Liga Națională

  • „Ea este o fire emotivă. Dacă este respectată și i se recunoaște valoare, înflorește. Este o profesionistă desăvârșită”, Ileana Morari, CSȘ 6 București

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de…
Cristi Chivu, în capul listei! Unde este favorit să devină antrenor
Cristi Chivu, în capul listei! Unde este favorit să devină antrenor
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Incredibil! Ce au făcut fotbaliştii kosovari în vestiar, în timp ce un stadion întreg îi aştepta. Detalii incendiare după ce au fugit
Incredibil! Ce au făcut fotbaliştii kosovari în vestiar, în timp ce un stadion întreg îi aştepta. Detalii incendiare după ce…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu arată bine, iar deficitul se adâncește dramatic
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu arată bine, iar deficitul se…
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Ion Ţiriac a plătit o sumă uriaşă pentru un cavou. Ce propunere incredibilă i-a făcut Ilie Năstase
Ion Ţiriac a plătit o sumă uriaşă pentru un cavou. Ce propunere incredibilă i-a făcut Ilie Năstase
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela,…
Lege pentru cei care stau cu chirie. Câți vizitatori pot primi chiriașii în apartament
Lege pentru cei care stau cu chirie. Câți vizitatori pot primi chiriașii în apartament
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
×